Ser autònom és una forma de vida que combina llibertat i responsabilitat, i una part essencial d’aquest compromís inclou el compliment de les obligacions fiscals. Conèixer quins impostos cal pagar, com calcular-los i quines declaracions presentar és fonamental per evitar problemes amb Hisenda. A continuació, t’expliquem quines són les obligacions fiscals per a autònoms.

Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF)

L’IRPF és un impost progressiu que grava els ingressos d’un individu. Els autònoms tenen l’obligació de presentar aquest impost a través del “model 130”, on es declaren els beneficis trimestrals (ingressos menys despeses). Si un autònom treballa amb empreses que li retenen un percentatge d’IRPF, com és comú en col·laboracions amb empreses, podrà deduir aquestes retencions de l’impost final.

El model 130 es presenta quatre vegades l’any, coincidint amb els trimestres naturals: l’últim dia laborable de gener, abril, juliol i octubre. En el cas de professionals que facturen amb retenció d’IRPF, aquest model pot no ser necessari si el 70% dels seus ingressos ja està subjecte a retencions.

Impost sobre el Valor Afegit (IVA)

Els autònoms que presten serveis o venen productes han de sumar un “21% d’IVA” a les seves factures i ingressar aquest impost a Hisenda. L’IVA es declara i paga trimestralment a través del “model 303”. En aquest model es declaren l’IVA repercutit (el que cobres als teus clients) i l’IVA suportat (el que pagues als teus proveïdors).

És important portar un control acurat de totes les despeses i ingressos per poder compensar l’IVA suportat amb el repercutit. Al final de cada any, els autònoms han de presentar el “model 390”, un resum anual de totes les operacions realitzades.

Declaració anual de l’IRPF

A més dels models trimestrals, tots els autònoms estan obligats a presentar la declaració de la renda entre els mesos d’abril i juny. Aquesta declaració, coneguda també com el model D-100, té en compte els ingressos nets, les retencions practicades, les despeses deduïbles i altres factors que poden influir en el resultat de l’IRPF. Aquí es declaren els rendiments de la teva activitat econòmica juntament amb altres fonts d’ingressos personals, si n’hi ha.

Declaració d’operacions amb tercers (model 347)

Si un autònom ha tingut operacions amb proveïdors o clients que superen els 3.005,06 euros anuals, haurà d’informar d’aquests moviments a Hisenda a través del “model 347”. Aquesta declaració s’ha de presentar durant el mes de febrer de l’any següent al qual es refereixen les operacions.

Altres models i obligacions

Els autònoms poden tenir altres obligacions segons l’activitat i les característiques de la seva empresa. Per exemple, si tenen treballadors a càrrec, caldrà presentar mensualment les cotitzacions a la Seguretat Social. A més, si es tracta d’un autònom societari o té altres formes jurídiques, pot tenir obligacions addicionals com presentar el model 111 per a retencions de treballadors i professionals.

Consells per gestionar les obligacions fiscals

Portar al dia els llibres de comptabilitat i consultar amb un professional són dues de les claus més importants per complir amb les obligacions fiscals sense imprevistos. Molts autònoms opten per una assessoria per facilitar la presentació dels models i assegurar-se que compleixen amb la normativa.

Conclusió

Les obligacions fiscals per a autònoms poden semblar complexos al principi, però amb una bona organització i suport professional és possible gestionar-les amb èxit. Estar al dia amb la fiscalitat és essencial per garantir la continuïtat de l’activitat i evitar sancions. Si tens preguntes sobre algun dels models o desitges optimitzar la teva gestió fiscal, no dubtis a recórrer a nosaltres som gestors experts en fiscalitat per a autònoms.